Waarom een Lifting Belt?


In de wereld van krachttraining en gewichtheffen zijn er talloze hulpmiddelen beschikbaar om je te ondersteunen en te helpen bij het bereiken van je fitnessdoelen. Een van deze nuttige hulpmiddelen is de lifting belt, ook wel bekend als een gewichthefriem of squatgordel. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op de voordelen van een lifting belt en waarom het een waardevolle aanvulling kan zijn op je krachttrainingsroutine.

Wat is een Lifting Belt?

Een lifting belt is een stevige riem die rond je middel wordt gedragen tijdens krachttrainingsoefeningen, zoals squats, deadlifts en overhead presses. Deze riem is meestal gemaakt van duurzaam materiaal, zoals leer of nylon, en heeft een gesp om de riem strak om je middel te bevestigen. Het hoofddoel van een lifting belt is om ondersteuning te bieden aan je rug en romp tijdens zware lifts.

Voordelen van een Lifting Belt

  1.  Rugsteun en stabiliteit: Een van de belangrijkste voordelen van het dragen van een lifting belt is de extra ondersteuning die het biedt aan je rug en romp. Tijdens zware lifts is er een aanzienlijke druk op je wervelkolom, en een goed geplaatste riem kan helpen om deze druk te verminderen en je rug te stabiliseren. Dit kan rugletsel helpen voorkomen en de algehele veiligheid van je training verbeteren.

  2. Verbeterde prestaties: Het dragen van een lifting belt kan je ook helpen om je prestaties te verbeteren. Door de verhoogde stabiliteit in je romp kun je meer kracht genereren en efficiënter gewichten optillen. Dit kan resulteren in het kunnen tillen van zwaardere gewichten en het behalen van nieuwe persoonlijke records.

  3. Betere ademhalingstechniek: Een bijkomend voordeel van het dragen van een lifting belt is dat het je kan helpen om je ademhalingstechniek te verbeteren. De riem dient als een soort herinnering om diep adem te halen en je buikspieren goed te gebruiken tijdens je lifts. Dit kan je helpen om meer stabiliteit te behouden en je energie efficiënter te gebruiken.

 

Hoe gebruik je een Lifting Belt Correct?

Het correct gebruik van een lifting belt is essentieel om de voordelen ervan te maximaliseren en blessures te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen:

  • Plaats de riem net boven je heupbotten en zorg ervoor dat deze strak, maar niet ongemakkelijk strak zit.
  • Adem diep in voordat je begint met tillen en span je buikspieren aan terwijl je de lucht vasthoudt.
  • Gebruik de riem alleen bij zware compoundoefeningen waar extra rugsteun nodig is.
  • Vertrouw niet volledig op de riem; blijf werken aan het ontwikkelen van sterke rompspieren en een goede techniek.

Conclusie

Een lifting belt is een waardevol hulpmiddel voor krachtsporters en gewichtheffers. Het biedt rugsteun, verbetert de stabiliteit en kan de prestaties verbeteren tijdens zware lifts. Echter, het is belangrijk om de riem met zorg te gebruiken en niet te vertrouwen op de riem als vervanging voor een goede techniek en sterke rompspieren. Met het juiste gebruik kan een lifting belt een waardevolle aanvulling zijn op je krachttrainingsroutine, waardoor je veiliger en effectiever kunt trainen.

Terug naar blog