Wat zijn de Voordelen van Krachttraining?

Krachttraining heeft veel positieve effecten op het lichaam. Het is goed voor de gezondheid van hart- en bloedvaten, zorgt voor een toename van de spiermassa, heeft een positieve werking op de mentale gesteldheid en zorgt ervoor dat bepaalde blessures worden voorkomen. Daarnaast draagt het ook bij aan het versterking van de botten.

Perfect voor het afvallen

Ook voor mensen die willen afvallen heeft krachttraining zeer positieve effecten. Met krachttraining worden veel calorieën verbrand door middel van de hoge hartslag die behaald wordt en neemt daarnaast de spiermassa toe, waardoor er nog meer calorieën worden verbrand.

Ook verbruiken spieren in rust energie omdat ze altijd van zuurstof en voedingsstoffen voorzien moeten worden. Uit hoe meer spiermassa het lichaam bestaat, hoe meer energie het lichaam nodig heeft en hoe meer calorieën het uiteindelijk verbruikt in rust.

boost je zelfvertrouwen

Naast de versterking van de spieren maakt krachttraining de mentale gesteldheid ook sterker. Doordat er elke keer met zware gewichten wordt getraind en deze gewichten steeds zwaarder gemaakt kunnen worden, geeft dit het zelfvertrouwen ook een boost.

Men zal zelfverzekerder in de schoenen staan, zowel in de sportschool als in het dagelijks leven. Krachttraining zorgt ook voor de verbetering van de houding en een positieve verandering van het lichaam. Het lichaam wordt namelijk gespierder en strakker.

Goed voor de mentale gezondheid

Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je beter in staat bent om na te denken, doordat je tijdens het sporten je hoofd ‘leeg’ maakt. Daarnaast maakt je lichaam dopamine aan tijdens sporten.

Dit stofje zorgt voor een gevoel van geluk. Naast het geven van een geluksgevoel, verbetert het je vermogen om connecties te leggen en met nieuwe ideeën te komen. Dus zit je al een poosje met een probleem dat je niet opgelost krijgt? Duik de sport school in en wie weet bedenk je vandaag nog de oplossing!

Vermindering van het risico op chronische ziekten

Krachttraining kan bijdragen aan de vermindering van het risico op verschillende chronische ziekten en aandoeningen. 

  • Diabetes type 2: Krachttraining kan de insulinegevoeligheid verbeteren, wat betekent dat je lichaam efficiënter suiker uit het bloed kan opnemen. Dit kan helpen bij het voorkomen van diabetes type 2 of het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes.
  • Hartziekten: Krachttraining kan de cardiovasculaire gezondheid bevorderen door het verlagen van de bloeddruk, het verbeteren van de cholesterolwaarden en het verminderen van de belasting van het hart. Dit kan het risico op hartaandoeningen verminderen.
  • Depressie en angst: Regelmatige lichaamsbeweging, waaronder krachttraining, kan de stemming verbeteren, stress verminderen en symptomen van depressie en angst verminderen, wat bijdraagt ​​aan de geestelijke gezondheid.
  • Obesitas: Krachttraining kan helpen bij gewichtsbeheersing door het verhogen van de spiermassa, wat op zijn beurt de stofwisseling verhoogt en helpt bij het verbranden van calorieën.


Volg ons op
instagram

Terug naar blog